İş Yeri Hekimi

Isyeri Hekimi Kimdir? 

Is sagligi ve güvenligi alaninda görev yapmak üzere Bakanlikça yetkilendirilmis isyeri hekimligi belgesine sahip hekimler isyeri hekimi olabilir. 

Isyeri hekimlerinin görevleri 

Is yeri hekimleri, 6331 sayili Is Sagligi ve Güvenligi Kanunu uyarinca asagida belirtilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdür: 

a) Rehberlik: 
1) Is sagligi ve güvenligi hizmetleri kapsaminda çalisanlarin saglik gözetimi ve çalisma ortaminin gözetimi ile ilgili isverene rehberlik yapmak. 
2) Isyerinde çalisanlarin sagliginin gelistirilmesi amaciyla gerekli aktiviteler konusunda isverene tavsiyelerde bulunmak. 
3) Kantin, yemekhane, yatakhane, kres ve emzirme odalari ile soyunma odalari, dus ve tuvaletler dahil olmak üzere isyeri bina ve eklentilerinin genel hijyen sartlarini sürekli izleyip denetleyerek, çalisanlara yürütülen isin gerektirdigi beslenme ihtiyacinin ve uygun içme suyunun saglanmasi konularinda tavsiyelerde bulunmak. 
4) Isyerinde meydana gelen is kazasi ve meslek hastaliklarinin nedenlerinin arastirilmasi ve tekrarlanmamasi için alinacak önlemler konusunda çalismalar yaparak isverene önerilerde bulunmak. 

b) Saglik gözetimi: 
1) Saglik gözetimi kapsaminda yapilacak ise giris ve periyodik muayeneler ve tetkikler ile ilgili olarak çalisanlari bilgilendirmek ve onlarin rizasini almak. 
2) Gece postalari da dâhil olmak üzere çalisanlarin saglik gözetimini yapmak. 
3) Çalisanin kisisel özellikleri, isyerinin tehlike sinifi ve isin niteligi öncelikli olarak göz önünde bulundurularak uluslararasi standartlar ile isyerinde yapilan risk degerlendirmesi sonuçlari dogrultusunda periyodik muayeneler yapmak. 
4) Çalisanlarin yapacaklari ise uygun olduklarini belirten ise giris ve periyodik saglik muayenesi ile gerekli tetkiklerin sonuçlarini EK-2’de verilen örnege uygun olarak düzenlemek ve isyerinde muhafaza etmek. 
5) Özel politika gerektiren gruplar, meslek hastaligi tanisi veya ön tanisi alanlar, kronik hastaligi, madde bagimliligi, birden fazla is kazasi geçirmis olanlar gibi çalisanlarin, uygun ise yerlestirilmeleri için gerekli saglik muayenelerini yaparak rapor düzenlemek, meslek hastaligi tanisi veya ön tanisi almis çalisanin olmasi durumunda kisinin çalistigi ortamdaki diger çalisanlarin saglik muayenelerini tekrarlamak. 
6) Saglik sorunlari nedeniyle ise devamsizlik durumlari ile isyerinde olabilecek saglik tehlikeleri arasinda bir iliskinin olup olmadigini tespit etmek, gerektiginde çalisma ortami ile ilgili ölçümler yapilmasini planlayarak isverenin onayina sunmak ve alinan sonuçlarin çalisanlarin sagligi yönünden degerlendirmesini yapmak. 
7) Çalisanlarin saglik nedeniyle tekrarlanan isten uzaklasmalarindan sonra ise dönüslerinde talep etmeleri halinde ise dönüs muayenesi yaparak eski görevinde çalismasi sakincali bulunanlara mevcut saglik durumlarina uygun bir görev verilmesini tavsiye ederek isverenin onayina sunmak. 
8) Bulasici hastaliklarin kontrolü için yayilmayi önleme ve bagisiklama çalismalarinin yani sira gerekli hijyen egitimlerini vermek, gerekli muayene ve tetkiklerinin yapilmasini saglamak. 
9) Isyerindeki saglik gözetimi ile ilgili çalismalari kaydetmek, is güvenligi uzmani ile isbirligi yaparak is kazalari ve meslek hastaliklari ile ilgili degerlendirme yapmak, tehlikeli olayin tekrarlanmamasi için inceleme ve arastirma yaparak gerekli önleyici faaliyet planlarini hazirlamak ve bu konulari da içerecek sekilde yillik çalisma planini hazirlayarak isverenin onayina sunmak, uygulamalarin takibini yapmak ve EK-3’te belirtilen örnegine uygun yillik degerlendirme raporunu hazirlamak. 

ç) Egitim, bilgilendirme ve kayit: 
1) Çalisanlarin is sagligi ve güvenligi egitimlerinin ilgili mevzuata uygun olarak planlanmasi konusunda çalisma yaparak isverenin onayina sunmak ve uygulamalarini yapmak veya kontrol etmek. 
2) Isyerinde ilkyardim ve acil müdahale hizmetlerinin organizasyonu ve personelin egitiminin saglanmasi çalismalarini ilgili mevzuat dogrultusunda yürütmek. 
3) Yöneticilere, bulunmasi halinde is sagligi ve güvenligi kurulu üyelerine ve çalisanlara genel saglik, is sagligi ve güvenligi, hijyen, bagimlilik yapan maddelerin kullaniminin zararlari, kisisel koruyucu donanimlar ve toplu korunma yöntemleri konularinda egitim vermek, egitimin sürekliligini saglamak. 
4) Çalisanlari isyerindeki riskler, saglik gözetimi, yapilan ise giris ve periyodik muayeneler konusunda bilgilendirmek. 
5) Is sagligi ve güvenligi çalismalari ve saglik gözetimi sonuçlarinin kaydedildigi yillik degerlendirme raporunu is güvenligi uzmani ile isbirligi halinde EK-3’teki örnegine uygun olarak hazirlamak. 

d) Ilgili birimlerle isbirligi: 
1) Saglik gözetimi sonuçlarina göre, is güvenligi uzmani ile isbirligi içinde çalisma ortaminin gözetimi kapsaminda gerekli ölçümlerin yapilmasini önermek, ölçüm sonuçlarini degerlendirmek. 
2) Bulunmasi halinde üyesi oldugu is sagligi ve güvenligi kuruluyla isbirligi içinde çalismak. 
3) Isyerinde is sagligi ve güvenligi konularinda bilgi ve egitim saglanmasi için ilgili taraflarla isbirligi yapmak. 
4) Is kazalari ve meslek hastaliklarinin analizi, is uygulamalarinin iyilestirilmesine yönelik programlar ile yeni teknoloji ve donanimin saglik açisindan degerlendirilmesi ve test edilmesi gibi mevcut uygulamalarin iyilestirilmesine yönelik programlarin gelistirilmesi çalismalarina katilmak. 
5) Çalisma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybi Orani Yönetmeligine göre meslek hastaligi ile ilgili saglik kurulu raporlarini düzenlemeye yetkili hastaneler ile isbirligi içinde çalismak, is kazasina ugrayan veya meslek hastaligina yakalanan çalisanlarin rehabilitasyonu konusunda ilgili birimlerle isbirligi yapmak. 
6) Is sagligi ve güvenligi alaninda yapilacak arastirmalara katilmak. 
7) Gerekli yerlerde kullanilmak amaciyla is sagligi ve güvenligi talimatlari ile çalisma izin prosedürlerinin hazirlanmasinda is güvenligi uzmanina katki vermek. 
8) Bir sonraki yilda gerçeklestirilecek is sagligi ve güvenligiyle ilgili faaliyetlerin yer aldigi yillik çalisma planini is güvenligi uzmaniyla birlikte hazirlamak. 
9) Isyerinde görevli çalisan temsilcisi ve destek elemanlarinin çalismalarina destek saglamak ve bu kisilerle isbirligi yapmak.